Het moet meteen perfect

Practice makes perfect… Oefenen, oefenen, oefenen… Repetition is the mother of skills…

Allemaal manieren om duidelijk te maken dat iets nieuws leren, herhaling en oefening vraagt. Waarom verwachten we dan vaak van onszelf dat we iets de eerste keer meteen moeten kunnen? En alsof dat nog niet onredelijk genoeg is, doen we er nog een schepje bovenop… Het moet ook meteen perfect!

Een dergelijke verwachting is natuurlijk gedoemd tot teleurstelling te leiden…

En daar word je niet bepaald gelukkig of gezond van.

Whaa ik doe het gewoon niet! Of toch wel?

Mijn vriend had mijn website al zo goed als klaar. Hoe dichterbij het moment kwam dat hij online zou gaan, des te meer twijfel ik kreeg of ik überhaupt wel wilde dat hij online ging. Want het is toch wel heel spannend om zo in het openbaar een stukje van jezelf te laten zien.

En ik ben helemaal geen schrijver… Of tekenaar… Of arts… Er zijn al zoveel mensen die bloggen, waarom zou iemand die van mij gaan lezen? Wat als ik allemaal commentaar krijg en dingen die ik schrijf niet blijken te kloppen?

Liefst zou ik deze gevoelens vermijden en mijn hele blog-idee cancelen. Maar tegelijkertijd… Ik zou graag zien dat mensen zich gezonder voelen en wil hen inspireren hoe ze dit voor elkaar kunnen krijgen. Dan klopt het toch niet als ik info achterhoud, die hen zou kunnen helpen?

En hé, ook al ben ik geen tekenaar of schrijver of arts of wat ik dan ook denk te moeten zijn voor ik een blog kan lanceren. Door gewoon te doen en ergens te beginnen, zal ik uiteindelijk door oefening steeds een beetje beter worden. Practice makes perfect!

Een nieuwe gewoonte aanleren kost 40 dagen

Het aanleren van een nieuwe gewoonte lijkt ergens tussen de 30 en 40 dagen in beslag te nemen. Je brein heeft herhaling nodig om nieuwe paadjes te vormen, zodat de gewoonte zich letterlijk in je brein kan slijten. Of het nou gaat om dagelijks mediteren, hardlopen of gezond koken, je zult het vaak genoeg moeten herhalen om het in je systeem te krijgen.

En hierbij gaat het dan alleen nog maar om het aanleren van een gewoonte… Laat staan als het om een complexe vaardigheid gaat. Of wanneer er onderliggende emoties of gedachten zijn, die je belemmeren. Dit vraagt nog veeeel meer van je.

Dus waarom verwachten dat iets meteen perfect gaat?!

Geen pijn willen voelen

Waar het bij veel mensen ‘mis’ gaat bij het aanleren van iets nieuws, is dat ze geen pijn willen voelen of niet oncomfortabel willen zijn. Het is menselijk dat we van nature aangetrokken worden tot prettige gevoelens en weg willen van minder prettige of zelfs nare ervaringen.

Groei, en word de beste versie van jezelf!

Echter… Juist in die nare ervaringen of gevoelens liggen jouw grootste groeimogelijkheden! Hoe zonde is het dat je ergens niet aan begint, omdat je er van te voren vanuit gaat dat je het toch niet kunt. Of je begint wel, maar geeft (al snel) op, omdat anderen (uiteraard) veel beter zijn en je dat niveau nooit zult bereiken.

Je doet jezelf ernstig tekort! Je ontneemt jezelf dingen waar je mogelijk veel plezier aan zou beleven. En je bevestigt het beeld dat je van jezelf hebt; namelijk dat je niks kunt bereiken. Het is een self-fulfilling prophecy.

Ik weet het, soms doet het zoveel pijn om op je bek te gaan. Ik zou het, als ik de keuze had, liever ook niet ervaren. Maar hou in je achterhoofd wat dit rotgevoel je kan brengen op termijn! Je hiervan bewust zijn, kan net dat duwtje in je rug zijn om iets tóch te doen, ook al is het nu niet meteen leuk.

Laat je niet uit het veld slaan

Ga door wanneer het moeilijk wordt! Juist op het moment dat je denkt ’dit gaat hem niet worden, ik kap ermee’, zou je beter door kunnen gaan. Want je bent dan waarschijnlijk bijna bij het omslagpunt dat het leuk gaat worden. Hoe zonde is het als je net daarvoor stopt?!

Practice what you preach

Onder het mom van practice what you preach, heb ik mijn kleutertekeningetjes (zoals ik ze zelf noem) op medicaljourney gezet. Ik heb vroeger altijd met veel plezier getekend en ben er op een of andere manier mee gestopt in mijn tienerjaren. Elke keer als ik weer begon te tekenen, stopte ik al snel, omdat ik vond dat het er niet uit zag. En zo goed kunnen tekenen als sommige anderen, dat zou ik toch nooit bereiken. Dus beter kon ik het gewoon helemaal niet meer doen…

Nu, jaaaren later, wilde ik toch weer eens wat creatiefs oppakken. Ik kreeg het idee een logo te maken voor deze blog. En ach, doe eens gek, hoe leuk zou het zijn zelf de afbeeldingen bij de artikelen te kunnen maken?! Dan hebben mijn krabbels ook nog nut.

Van de fase ‘nauwelijks een digitaal recht lijntje kunnen zetten’ ben ik nu zover dat ik wat eenvoudige poppetjes en vormpjes kan tekenen. In plaats van te verwachten dat ik (meteen) perfecte, natuurgetrouwe kunstwerken kan maken, heb ik mijn lat laag gelegd; lekker simpele en kinderachtige tekeningetjes maken. En wat heb ik er een plezier in! Ik merk dat het steeds wat makkelijker gaat en ik juist van vergissingen ineens hele leuke ideeën krijg.

Ik mag van mezelf nu letterlijk buiten de lijntjes kleuren én het hoeft niet perfect. Heerlijk!!

En jij?

Zou je ook niet graag tot actie overgaan? Die hobby of sport oppakken, die je al zo lang leuk lijkt? Dat eigen bedrijf opstarten waar je al jaren mee in je hoofd zit? Gezond eten, zodat je je fitter voelt en lekkerder in je vel zit?

Waar wacht je nog op?!

Kom uit je comfort zone!

 • Begin!
 • Stel je verwachtingen bij.
 • Hak een groot doel in kleine stapjes.
 • Vergelijk je niet met anderen.
 • Realiseer je dat het niet perfect hoeft.
 • Wees je ervan bewust dat juist pijn en ongemak je zullen doen groeien.
 • Leer van je fouten en mislukkingen.
 • Wees bang en doe het toch.
 • Houd je grotere doel voor ogen.
 • Ga door wanneer het moeilijk wordt.
 • Vraag hulp en support.

En vooral… Heb plezier tijdens het proces!

Je zult merken dat je tot meer in staat bent dan je aanvankelijk voor mogelijk had gehouden als je klein begint en door blijft gaan.

Is dat niet een veel plezieriger manier om iets nieuws te leren dan de lat hoog te leggen en van jezelf te verwachten dat je het meteen moet kunnen?!